Boomveiligheidscontroles in een klimbos zijn onderdeel van het werk van VITA BOOMonderzoek.

Boomveiligheidscontroles in een klimbos zijn onderdeel van het werk van VITA BOOMonderzoek.

In het klimbos is veiligheid belangrijk; plezier en risico’s gaan hand in hand. Veiligheid van deelnemers niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een prioriteit. Daarom voert ons boomverzorgingsteam regelmatig  controles uit op de bomen in klimbossen. Zo zorgen we, dat elke bezoeker een onvergetelijke en veilige ervaring kan beleven.

De veiligheidscontrole van een klimbos begint met een zorgvuldige inspectie van de bomen. Bomen zijn de natuurlijke steunpilaren van het klimparcours. De bomen worden beoordeeld op hun gezondheid, stabiliteit en algemene conditie. Een team van gecertificeerde boomexperts evalueert systematisch elk deel van de boom, van de wortels tot aan de kruin, om mogelijke risico’s vast te stellen.

Onze inspecties zijn voeren we uit met de laatste normen en richtlijnen voor boomveiligheid, waarbij we rekening houden met factoren zoals boomziekten, beschadigingen door externe invloeden en de algemene stabiliteit van de bomen. Indien nodig worden maatregelen getroffen om mogelijke risico’s te verminderen, variërend van het verstevigen van zwakke takken tot het bestrijden van bepaalde  ziektes en plagen. Als blijkt, dat een bepaalde boom niet meer veilig is, moet het parcours worden aangepast. We zoeken dan naar andere, veilige bomen of een alternatief voor het traject.

Naast de fysieke staat van de bomen wordt ook de omgeving zorgvuldig geanalyseerd. We beoordelen factoren zoals bodemgesteldheid en nabijgelegen flora om ervoor te zorgen dat de bomen in een optimale omgeving blijven staan.

De veiligheidscontroles worden regelmatig uitgevoerd, met strikte protocollen. Dit zorgt ervoor dat eventuele risico’s tijdig worden opgemerkt en aangepakt. Veiligheid gaat voor.