Afval? Dat niet!

Bij het snoeien en het rooien van bomen, komen takken, bladeren en wortels vrij. Dit is zeker geen afval! De houtproducten van de boom verwerken we op verschillende manieren, afhankelijk van houtsoort, lengte, dikte en kwaliteit.

Zo brengen we een deel van het hout naar de zagerij, waar het hout wordt verzaagd tot palen, balken en planken.

Op de houtveiling wordt het speciale hout geveild en gekocht door bv meubelmakers. Het resterende hout wordt verwerkt tot brandhout en houtsnippers.

* VITA BOOMproducten-verkoop altijd op afspraak.

Houtsnippers van verschillende kwaliteiten

Toepassingen en kwaliteiten

Houtsnippers of houtchips van bomen en struiken hebben twee ruwweg 2 toepassingen.
Houtsnippers zijn niet alleen geschikt voor tuinen en parken, maar ook voor energieopwekking in kleine verwarmingsketels en de lokale biomassacentrale.

Houtsnippers in de tuin 
In de tuin helpen houtsnippers bij het reguleren van de vochtbalans in zowel natte als droge seizoenen. In gesloten lagen zorgen de snippers er ook voor dat onkruid minder snel kans krijgt. Houtsnippers kunnen worden gebruikt om tuinpaden aan te leggen of als bodembedekker in borders. Een dunne laag verrijkt het bodemleven (mulchen).
We verkopen twee kwaliteiten houtsnippers . De A-kwaliteit is een blanke houtchip zonder bladeren of twijgjes. In de B-kwaliteit zitten wel bladeren en takjes, dit is een goede verrijker van de grond.
Begrijpelijkerwijs is de prijs van de A-kwaliteit wat hoger. Prijzen zijn dagprijzen en verkoop is altijd alleen op afspraak.

Veel gestelde vragen over houtsnippers

Hoeveel houtsnippers heb ik nodig voor een tuinpad?

Voor een gesloten laag, waar onkruid moeilijk doorheen kan groeien, adviseren wij een laag van 8 tot 10 cm houtsnippers.

Dit geldt ook als u houtsnippers tussen de planten wil gebruiken om onkruid te weren.

Wat voor hout zit er in de houtsnippers?

Onze houtsnippers zijn van diverse soorten hout; de A-kwaliteit bestaat uit stamhout, altijd uit de werkomgeving van ons bedrijf.

Voordelen van houtsnippers in de tuin

Houtsnippers rondom planten

Houtsnippers zijn superhandig in de tuin! Ze hebben veel voordelen voor je planten en laten je tuin er mooi en verzorgd uitzien. Ze zorgen ervoor dat onkruid minder snel groeit en helpen de grond vochtig te houden, wat goed is voor je planten, vooral als het lang niet heeft geregend. Ook voorkomen ze dat de grond wegspoelt bij hevige regenval. Houtsnippers houden de temperatuur van de grond stabiel, zowel bij warm weer als bij kou?

Tot slot dragen houtsnippers bij aan een duurzame en milieuvriendelijke tuin, omdat ze organisch afbreekbaar zijn en bijdragen aan een gezond bodemleven. Kortom, het gebruik van houtsnippers is een slimme keuze voor elke tuinliefhebber die streeft naar een gezonde, mooie en duurzame buitenruimte.

Houtsnippers paden

Naast deze voordelen bieden houtsnippers nog een extra pluspunt voor je tuin. Ze kunnen namelijk uitstekend dienen als ondergrond voor tuinpaden, comfortabel om op te lopen. Ze voegen tevens een natuurlijke en rustieke uitstraling toe aan je buitenruimte. Bovendien dragen ze bij aan de doorlaatbaarheid van water in de grond, wat belangrijk is voor een gezond bodemleven en het voorkomen van wateroverlast.

 

 

 

 

Iedere gewenste hoeveelheid is leverbaar

Iedere gewenste hoeveelheid is leverbaar;

– Hanteerbare zakken van 50 liter
– Een big-bag van 1 m³ die op een aanhangwagen kan worden gezet.
Of met de vrachtwagen bij u thuis worden gebracht.
– Los gestort; in uw aanhanger ophalen of losgestort bij u thuis worden gebracht.
Verkoop is altijd alleen op afspraak

Brandhout, haardhout, houtblokken of zijn het toch stammetjes? Is het nu kleuven, kloven, klieven of toch gewoon splijten?!

gesprek op het werk

Haardhout

Ons haardhout is vers uit de regio en mechanisch gekloofd. Daarom zullen de lengte en grootte van de stam altijd hetzelfde zijn. Het brandhout wordt buiten opgeslagen en op natuurlijke wijze gedroogd. Hierdoor gaat er geen extra energie verloren in vergelijking met het haardhout te drogen in droogkamers. Wij kunnen aangeven, wanneer het hout gekloofd is en hoe lang het al buiten heeft gelegen om te drogen. We verkopen ook stamhout; houtblokken, in handzame formaten, zodat u uw eigen haardhout kunt kloven.

Biomassa van uw eigen snoeiafval

Wat is biomassa?

Biomassa is een verzamelnaam voor organisch materiaal, dat wordt omgezet in energie. Een voorbeeld hiervan zijn houtchips;  snoeiafval zoals bijvoorbeeld de takken bomen,  die worden versnipperd, ofwel gechipt. Energie van biomassa levert een groot deel van de duurzame energie in Nederland op.

Uw eigen biomassa.

VITA BOOMverzorging kan uw snoei- en rooiafval voor u versnipperen tot deze biomassa houtchips. Zo gebruikt u, uw eigen snoeihout  als biobrandstof. Afhankelijk van uw biomassakachel stookt u deze chips nat of droog.

Meer informatie

Energie uit biomassa?

Voordelen van biomassa uit eigen regio

Het gebruiken van biomassa uit eigen regio is een voor aardolie, aardgas en steenkool.
VITA BOOMverzorging verwerkt het snoeihout of rooiafval tot houtchips om als biomassa te gebruiken.

De inzet van plantaardige resten als inzet voor het opwekken van energie maakt dat het snoeiafval op een zinvolle manier gebruikt wordt.

 

 

Stammen en takken versnipperen wij tot houtchips

Hoe zetten wij snoeiafval om in biomassa, voor het opwekken van energie?
Met onze versnipperaars kunnen we takken en stammen van verschillende diktes versnipperen. Deze houtsnippers worden gebruikt als biomassa voor biomassakachels en energiecentrales.

Rendement
Wij kunnen de kwaliteit  (waaronder grootte, stofpercentage…) van de houtchips afstemmen op de specificaties van uw biomassa oven /kachel. Zo wekt u door optimale verbranding meer groene energie op; het rendement verbetert.
Houtchips kunnen ook  gebruikt worden als grondverbeteraar in het bos, park of tuin.

Wij verkopen ook aan wederverkopers als hoveniers en tuincentra, tuinders en gemeenten.

frontversnipperaar werkgang laanbomen

Chippen van hout

In dit filmpje chippen wij snoeiafval tot houtchips.

Snoei- of rooiafval over?

VITA BOOMverzorging draagt graag bij aan duurzaamheid en groene energie. Daarom versnipperen we het snoeiafval van onze klanten graag tot chips. Heeft u zelf een hele laan bomen gesnoeid? Wij komen graag langs om van het snoeiafval houtsnippers te maken. Neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden van het versnipperen van snoeiafval tot houtchips via 0485-310618, of door het contactformulier in te vullen.

Neem contact opVraag een offerte aan