Het doel van snoeien

Het doel van snoeien is tweeledig:

Snoeien om de VITAliteit van een boom te verbeter en het handhaven van een veilige en groene omgeving. Het snoeien van beschadigde of zieke takken bevordert  de gezondheid van de boom en het snoeien van overtollige takken zorgt voor een betere structuur en groei. Het vermindert ook mogelijke gevaren van overhangende of zwakke takken in een stedelijke omgeving.  Snoeien in de stedelijke omgeving is vaak noodzakelijk, anders groeien bomen onbeperkt door naar omringende bebouwing of rijprofielen boven de weg.

Tijdelijke gevolgen van snoeien:

Snoeien kan tijdelijk bladverlies en verminderde fotosynthese veroorzaken. Ook ontstaan er snoeiwonden, die de boom moet helen. Onze boomverzorgers houden rekening met dit tijdelijk bladverlies en de snoeiwonden van een boom, ze hebben kennis van boombiologie en -fysiologie om de juiste takken te snoeien op.

Maak een afspraak voor meer informatie

Natuurlijk snoeien

Een boom mooi snoeien,  zonder de boom kaal te maken is een kunst. Bij het esthetisch snoeien draait het allemaal om het behouden van de natuurlijke uitstraling en groei van de boom.

Storende takken worden weggesnoeid, terwijl de structuur en vorm behouden blijven. Selecteren en snoeien van takken gebeurt met precisie, om zo een goede balans te vinden tussen gezondheid, veiligheid en visuele aantrekkelijkheid. Wij noemen dit uitlichten.

Het resultaat: Een boom met een veilige stabiele kroon, die er ook nog eens natuurlijk uitziet.

Meer informatie

Hoe kies je de juiste snoeitechniek?

Wij kunnen voor u de juiste snoeitechniek selecteren, die heb beste past bij de behoefte, gezondheid en standplaats van de boom. Het snoeien van een laan bomen langs de weg vereist een andere snoeitechniek dan bijvoorbeeld  het snoeien van een solitaire boom in een tuin.

Het doel van de snoei speelt een grote rol de afweging; het modelleren van de kroon, het optimaliseren van lichtinval of het bevorderen van bloei en vruchtvorming of het verwijderen van dode takken die gevaarlijke kunnen zijn, vereisen andere snoeitechnieken. Het seizoen speelt ook een rol; meestal is de rustperiode in late herfst of vroege lente gunstig, maar sommige bomen hebben specifieke snoeitijden. Wij houden rekening met de groeipatronen en eigenschappen van een boomsoort; zo snoei je  fruitbomen anders dan loof- of naaldbomen .

De gezondheid van de boom is ook belangrijk: gerichte snoei kan helpen bij preventie van ziekte, dan verwijderen we de geïnfecteerde delen te verwijderen. Een deskundige aanpak, rekening houdend met deze eigenschappen, verbetert de gezondheid en het uiterlijk van de boom aanzienlijk.

 

Snoeitechnieken

Wij hebben veel ervaring met de verschillende snoeitechnieken. Toepassingen en technieken zetten we afhankelijk van de situatie in zorgen voor de gewenste resultaten voor de gezondheid, groei of esthetiek van de bomen.

Snoeitechnieken in het kort:       

  • Begeleidingssnoei: We verwijderen ongewenste takken en bevorderen de gewenste vorm van de plant tijdens de groei. Deze techniek is ideaal voor jonge bomen en struiken, gericht op het ontwikkelen van een sterke groeistructuur.
  • Onderhoudssnoei: We verwijderen dode, beschadigde of zieke takken, lichten te dichte groei uit. Voor het behoud van gezonde bomen passen we de onderhoudssnoei toe. Uitlichten: Door selectieve takken te verwijderen verbeteren we de lichtinval en luchtcirculatie in de binnenste delen van de boom .
  • Herstel van de kroon: We verwijderen beschadigde takken, bevorderen gezonde groei en vormen de kroon opnieuw, bijvoorbeeld als een boom schade heeft opgelopen door storm, ziekte of andere factoren, passen we deze snoeitechniek toe.
  • Reductiesnoei: Takken worden ingekort om de omvang van de boom of struik te verminderen, met als doel de vorm te behouden terwijl de grootte wordt beperkt, vaak om veiligheidsredenen of om overmatige groei te voorkomen.
  • Vormsnoei: we snoeien zorgvuldig te snoeien om bomen te begeleiden in specifieke vormen zoals leibomen, bollen, kegels en meer.
  • Kandelaberen/knotten: bij deze radicale snoeitechnieken zagen we de takken tot aan de stam af, zagen takken af  op een bepaalde hoogte.

Toepassingen en technieken worden ingezet, afhankelijk van de situatie en het gewenste resultaat voor de gezondheid, groei of esthetiek van de bomen.

Bekijk onze projecten

Snoeien van oude veterane-, monumentale bomen en bijzondere bomen

Bomen met een hoge leeftijd, kunnen bijzondere waarden hebben en geregistreerd zijn als monumentale boom. Een registratie kan alleen gemeentelijk maar ook landelijk zijn. Uw gemeente heeft het totaaloverzicht van alle monumentale bomen in de gemeente.
Een registratie als monumentale boom hangt af van verschillende factoren;
– Hoge leeftijd van de boom op bepaalde plek.
– De boom moet voldoen aan minimaal een van de onderstaande criteria:
-Beeldbepalend voor de omgeving
-Cultuurhistorisch waardevol
-Dendrologisch waardevol; zeldzame soort of variëteit
-Natuurwetenschappelijk/ of ecologisch waardevol
-Heeft een zeldzaamheids waarde ( omvang, hoogte ouderdom of anders..)

Deze bomen op hoge leeftijd hebben een andere expertise nodig om te onderhouden. Een ‘Veteran Tree Specialist’ kan u het juiste advies geven.

Verankering en stutten

Door takken te verankeren en te stutten, kunnen we waardevolle bomen behouden, de veiligheid rondom ons eigendom waarborgen en blijven genieten van de schoonheid van gezonde bomen in ons landschap.

Wanneer takken van bomen gevaarlijk overhellen of dreigen te breken, is het verankeren en stutten van deze takken een noodzakelijke maatregel om de stabiliteit en veiligheid van de boom te waarborgen. Stevige kabels of banden gebruiken worden gebruikt, om de takken aan de stam van de boom vast te maken, waardoor ze extra ondersteuning krijgen en beschermd worden tegen breuk tijdens sterke wind of stormen.

Het verankeren en stutten van takken vereist deskundigheid en ervaring om effectieve en veilige resultaten te bereiken. Het is belangrijk om een professionele boomverzorger te raadplegen om de juiste technieken toe te passen en de gezondheid van de boom niet in gevaar te brengen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over snoeien? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Neem contact opVraag een offerte aan