Solitaire bomen kun je helpen bij de aanhoudende droogte

Solitaire, vrijstaande bomen in tuinen staan helpen bij de aanhoudende droogte. Deze prachtige bomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken aantrekkelijk, maar spelen ook een essentiële rol bij het vasthouden van water in de bodem. Bomen zijn nodig om toekomstige ernstigere droogteproblemen te voorkomen.

De effecten van droogte zijn al merkbaar in veel tuinen. Bladeren verwelken, takken sterven af en de algehele gezondheid van de bomen verslechtert. Solitaire bomen worden rechtstreeks blootgesteld aan de zon en lijden onder het tekort aan water, ze zijn niet beschermd door struiken of schaduw van andere bomen.  Het verlies van solitaire bomen heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het esthetische aspect van tuinen, maar heeft ook een impact op het ecosysteem als geheel. Bomen spelen een cruciale rol bij het vasthouden van water in de bodem, het verminderen van hitte, het bieden van schaduw en het bevorderen van biodiversiteit.

Het is belangrijk om de waterbehoefte van de bomen in de gaten te houden en ervoor zorgen dat ze voldoende water krijgen tijdens droge periodes.  Het mulchen; een laag organisch materiaal, zoals bladeren, houtsnippers, of compost aanbrengen rondom bomen en planten helpt verdamping verminderen en daardoor het waterverbruik te verminderen. Het  beschermt de bodem tegen extreme hitte tijdens warme zomers en tegen kou tijdens de winter. Het toepassen van waterbesparende technieken, zoals druppelirrigatie helpt de bodemvochtigheid te behouden en wordt zo nog effectiever.